Dziś pozostawiam wolną rękę osobie, która przyjęła moje zaproszenie.
Nazywam się
Aleksandra Seghi. Od 14 lat mieszkam we Włoszech, w Toskanii. Prawdę mówiąc
pisanie własnego “życiorysu” sprawia mi zawsze największe trudności. Jestem
osoba, która robiła i robi tysiące rzeczy na raz. Na szczęście niedawno założyłam
sobie dokument w “wordzie”, w którym skrzętnie pisze i ciągle dopisuje moje doświadczenia zawodowe. :)
Sześcioletnia Aleksandra
Po krótce: z wykształcenia jestem filologiem włoskim. Od 2001 roku pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia,
zajmuje się przygotowywaniem wiadomości dla rodaków (program Up Magazine). W ciągu roku jeżdżę na przeróżne targi rękodzielnictwa (i nie tylko) odbywające się w Toskanii oraz innych włoskich regionach. Wystawiam robiona przeze mnie
drewniana biżuterie. To takie moje drugie hobby, po gotowaniu. W wolnym czasie zajmuje się tłumaczeniami książek prof. Arnolda Ehret'a. Ale ostatnio tego wolnego czasu nie jest zbyt dużo...
Pasja gotowania
Prowadzę szereg blogów:
1.
Moja Toskania – opis mojego życia
w Toskanii, święta, festyny, wiele przepisów toskańskich (oraz włoskich),
wywiady z Toskańczykami, sympatyczne konkursy (www.aleksandraseghi.blogspot.com
)
2.
Smaki Toskanii – blog przeznaczony
moim książkom (www.smakitoskanii.blogspot.com
)
3.
Eko Toskania – życie zgodnie z
natura, produkty ekologiczne, eko-wypoczynek w Toskanii (www.ekotoskania.blogspot.com )
4.
Turysta w Toskanii – wrażenia i opowieści tych, którzy odwiedzili Toskanię (www.turystawtoskanii.blogspot.com).
Zapraszam do opisania własnej przygody z tym regionem.
5. Toskańskie Wakacje – opis
znajomych eko-struktur wypoczynkowych w Toskanii (www.toskanskiewakacje.blogspot.com
)
6.
Polacy we Włoszech – prowadzę go wspólnie z Agnieszka (również mieszkająca we Włoszech) z bloga Wloskicafe.
Przedstawiamy życie naszych rodaków za granica, informacje polityczne,
kulturalne, porady oraz przede wszystkim wywiady. (www.polacywewloszech.blogspot.com)
Aleksandra Seghi robi reportaż ze święta schiacciaty z winogronami
Uwielbiam pisać o kuchni. Współpracuje z gazeta: "W piekarni. W cukierni" oraz
portalem kulinarnym Cooklet, Student gotuje.pl, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl,
Via Giulia, dla których pisze właśnie o toskańskiej lub włoskiej kuchni. W
polskim magazynie “La Rivista” jestem odpowiedzialna za rubrykę kulinarna. Od
kilku lat wydawane są tez moje kulinarne kalendarze, w których znajdują się
smakowite przepisy. Moim marzeniem jest, aby zostać polskim reporterem z
Toskanii, współpracować z radiem lub telewizja w kraju (tj.w Polsce).
Abc
Aleksandry Seghi
Alkohol – nie pije, gdyż mam alergie.
Blogi – wciągają. Zaczęło się od jednego, a
obecnie jest ich sześć. Na ulubione blogi staram się wchodzić dość regularnie. Cierpię jednak na brak czasu...
Czytam... - lektury ostatnich moich miesięcy
to książki kulinarne. Im starsze tym lepsze. Przeczytałam również “Masz przyjaciela.
Jedz, módl się, kochaj w Rzymie” autorstwa Luca Spaghetti
Domownicy – przyzwyczaili się do mojego
przesiadywania przy komputerze i nocnego pisania.
Emigracja – to temat dla tych, którzy są
przygotowani na niespodzianki życiowe, są odporni i silni duchem.
Toskańska panorama.
Filmy – dość często wychodzę do kina z moimi przyjaciółkami. Odbywa się to w środy, w późnych godzinach wieczornych.
Gustujê w...
kupowaniu książek kulinarnych, mam do tego słabość
Homoseksualiści to najlepsi przyjaciele
kobiety
Italia – druga ojczyzna
Jak pisać to... tylko i wyłącznie opierając się na własnym doświadczeniu i pomysłach.
Kuchnia włoska – moja największa pasja życiowa
Literatura polska – bogata i interesująca,
£ut szczęścia – czasem ktoś go ma, a czasem
nie ma
Moda – nie dla mnie. Miłość do gotowania zepchnęła mój wzrok na polki z rozmiarem XL, a tam z moda kiepsko.
Najważniejsza w moim życiu... jest rodzina.
Bez jej oparcia nie miałabym tyle energii, by realizować wszystkie moje plany
Z córeczką.
Och chciałabym... - poleżeć (tak mowie, ale
pewnie wstałabym po 5 minutach, bo w głowie urodziłby się nowy pomysł, sprawa
do załatwienia, napisanie czegoś, itd...)
Pizza – miłość od pierwszego spróbowania!
Relaks znajduje w gotowaniu, przyrządzaniu
potraw
Toskania to miejsce, w którym żyję, tworze i które daje mi inspiracje
Uwielbiam spać, ale od kilku dobrych lat
jest to niemożliwe
Wracam chętnie do... miejsc, które zapadły
mi w pamięci
Volterra - widok
Zioła – wspaniale do wszystkiego: w kuchni i naturalnym lecznictwie
Życie – trwa zbyt krotko, by zrealizować
wszystkie marzenia
Droga Sabinko,
dziękuje za wyróżnienie mnie i możliwości
zaprezentowania się Czytelnikowi. Mam nadzieje, ze nie zawiodłam nikogo ale wręcz odwrotnie: zaciekawiłam swoja osoba.
Drogi Czytelniku,
Sabinka prosiła o przesłanie kilku moich zdjęć, co tez czynie. Wszystkie moje fotografie z dzieciństwa znajdują się w polskim domu. Tu we Włoszech posiadam tylko jedno, które wisi na ścianie. Mam na nim chyba 6 lat, może trochę więcej. W dzieciństwie miałam piękne, długie włosy. Później w liceum obcięłam je i ufarbowałam na marchewkowo. Na zdjęciu brakuje jeszcze dziurki na nosie, która
jest pamiątka po przebytej ospie...
Pozostałe zdjęcia pochodzą z ostatnich lat. Na
jednych mam 20 kilo do przodu, a na drugich 20 do tylu. To wszystko wiąże się z
moja pasja kulinarna i częstotliwością z jaka wypróbowuje potrawy. Te +20 to również wina pizzy, która kocham i nie mogę bez niej żyć!
Serdecznie zapraszam do lektury moich ksiazek.
Na wiosne 2013 roku ukaze sie nowa pozycja. Zagladajcie rowniez na moje blogi
oraz profile na facebooku (wedlug obecnych schematow to tam podobno przenioslo
sie cale zycie informacyjne).
X X X K O N K U R S X X X
W imieniu Aleksandry oraz Wydawnictwa Świat Książki zapraszam serdecznie do udziału w konkursie.
Nagrodą będzie egzemplarz ostatniej książki Autorki.
Zadanie jest bardzo łatwe.
Wystarczy napisać w komentarzu:
Z czym kojarzy Ci się Toskania?
Z czym kojarzy Ci się Toskania?
Na odpowiedzi czekamy do 5 listopada br.
Autorka wybierze najciekawszą wypowiedź. Pamiętajcie, by pozostawić swój adres mailowy!
Wyniki pojawią się w ciągu kilku dni.
Będzie mi miło jeśli wspomnicie o konkursie na własnych blogach.
Powodzenia!
Olu bardzo serdecznie dziękuję za wspaniałe ABC!
Jest mi ogromnie miło, że znalazłaś dla mnie chwilę biorąc pod uwagę czas, którym dysponujesz.
Dziękuję Ci bardzo.
Agnieszko bardzo dziękuję za pomoc.
Wydawnictwu za sponsorowanie konkursu.