sobota, 18 grudnia 2010

Ryby opiekane c.d

RYBY w SOSIE POMIDOROWYM
2 szkl wody,
6 łyzek octu,
1/2 szkl oleju,
2 łyżki cukru,
1 słoiczek koncentratu pom.
3 łyżki ketchupu
ziele ang, pieprz, liść laurowy,1 łyżeczka soli
Wszystkie skladniki zagotować.

ok. 70dkg śledzia zielonego

ogórek kiszony
cebula
Ryby panierować w bułce tartej i usmażyć, gotowe poukładać 1 warstwe w wysokim naczyniu (ja osobiście robie to w garku emaliowanym) na 1 warstwe ryb posypać ogórkiem pokrojonym w kostke, i tak samo cebule, na to ryby i znowu ogórek z cebula, układac warstwami, na końcu zalać wszystko gotującą zalewą.
Odstawić do ostygnięcia w zimne miejsce. Ryby po dwóch dniach pycha, ale czym dłuzej stoją tym są lepsze. SMACZNEGO

5 komentarzy:

  1. Moja mama robi coś podobnego. ja nie lubię ryb więc nie wiem czy to to samo, ale wygląda podobnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sabinka.t1 ja przez Ciebie nie mogę spokojnie wysiedzieć przed komputerem :D Takie cudeńka tu serwujesz, że aż burczy mi w brzuchu, bo rybę w sosie pomidorowym po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Viconia to mnie zaskoczyłaś , jak można nie lubić ryb :O)

    Kasandra - teraz do świąt będę kusiła przepisami pewnie :o)u nas ryby to podstawa w święta :O) więc robię różniaste po trochu :O)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehehe, no ja i moja siostra jesteśmy inne jakieś, bo moja rodzina cała lubi ryby. A my jedyne co to paluszki rybne możemy zjeść ;D I na wigilię właśnie wszyscy jedzą karpia a my paluszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i ryba stoi już na balkonie zrobiona :D mam nadzieję, że mi wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń