środa, 12 grudnia 2012

Świąteczna prośba :)

Wiem, wiem, że czasu mało, ale mam do Was ogromną prośbę!
Mam ochotę na sałatkę ze śledziami a la' matias. 
Jednak u mnie cienko z przepisami, wiem, że net zawalony tego typu przepisami, ale mnie chodzi o sprawdzone sałatki, takie, które goszczą na Waszych stołach :)

Ma ktoś sprawdzony przepis??? Będę ogromnie wdzięczna.
Proszę byle nie były na słodko z rodzynkami, bo wyjątkowo mi nie smakują :/ 

Za to polecam inne ryby, które robię tylko na święta: 


11 komentarzy:

  1. Moja mama przywizła z Litwy przepyszny przepis, który juz od lat kilkunastu sprawdza się nie tylko na Wigilię:
    Dużo cebuli pokrojonej w półkrążki podsmażyć na lekko-złoto na koniec wrzucić posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie (ja daję całe 100 g na pełna patelnię cebuli)Odczekać aż wszystko wystygnie - wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i pół kg sledzi pokrojonych w spore kawałki (jak ktoś lubi mniejsze to już według upodobań)
    Przepis prosty a satysfakcja gwarantowana :)
    Powodzenia i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. śledzie robię według mojej książki kucharskiej, dostałam ją kiedyś od mojej mamy...
    warstwami się układa, najpierw śledzie, później ogórki kiszone, cebulę surową, cienko pokrojoną, na to jabłko też cieniutko, druga warstwa taka sama i na wierzch majonez ze śmietana i jogurtem, nie przyprawia się tego, bo śledzie są słone i tyle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śledzie też pokrojone w kawałki oczywiście

      Usuń
    2. Oooooooooooo
      Dziękuję!

      Usuń
  3. Matiasy robię tradycyjne
    Moczę w wodzie filety, potem kroję, dodaję ogórki kiszone, cebulkę i jabłko i mieszam solę , pieprzę i jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprostsze - najlepsze????

      Usuń
    2. podobnie jak te moje, z tym że jeszcze ta śmietana w moim przepisie jest

      Usuń
  4. Mam dwa sprawdzone przepisy na sałatki śledziowe, które smakują rewelacyjnie:
    Śledzie w ziołach (banalnie proste)
    Kilka płatów śledziowych najlepiej z zalewy octowo-olejowej, ewentualnie śledź z beczki, ale trzeba go wymoczyć i oprawi. Śledzie miesza się z 2 łyżeczkami bazylii, 1/2 torebki estragonu oraz dwoma ząbkami czosnku, można dodać też kilka łyżek oleju. Całość należy zostawić na kilka godzin, aby smaki się "przeżarły" :)
    Nie wiem czy znasz, ale równie znakomita jest sałatka Szuba, w której przekłada się warstwowo: gotowane i starte na tartce o dużych oczkach warzywa: ziemniak, marchewka, czerwony buraczek i pokrojony w kostkę śledź wymieszany z cebulą i olejem, ja kupuje zawsze gotowy z zalewy i już nie kombinuję z przyprawianiem. Każdą z warstw należy posolić, popieprzyć i posmarować 2 lub trzema łyżkami majonezu. Oczywiście ilość warzyw jest dowolna, można też odprawiać wariacje z warstwami i kombinować z kolorystyką według własnego uznania. Dla mnie ta sałatka jest rewelacyjna a poza tym doskonale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sabinko na blogu mym specjalnie dla Ciebie śledź w musztardzie się pojawił:)
    I Twoje rybki również. I piernik! no i zapożyczyłam sobie zdjęcie z miską ze śledziami:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie przebojem jest śledź pod pierzynką: na dno półmiska drobno pokrojona cebula, na nią utarte na tarce jajka na twardo, na to kawałki śledzi z oleju, które smarujemy majonezem, a na wierzch utarty żółty ser!

    OdpowiedzUsuń